Witajcie, jakiś czas temu zaprezentowałam Wam pomysł na pyszne i bardzo efektowne lodowe kanapeczki (KLIK) i wtedy też kilka z Was poprosiło mnie, abym podrzuciła pomysł na prosty sposób na przemycenie dziecku owoców w sposób nie wymagający posiadania specjalnych, magicznych gadżetów.

Oczywiście zawsze, staram się wyjść naprzeciw Waszym oczekiwaniom, dlatego dziś przedstawiam Wam coś niemniej pysznego i efektownego, ale co bez trudu każda z Was wykona w swoim domu. Po raz kolejny zachęcam do zapoznania się z przepisem na najlepsze, kruche ciasteczka waniliowe (HOPS), które tym razem wykonałam w iście wakacyjnej oprawie. Foremki te zauważyłam u jednej z blogerek i po prostu wiedziałam, że muszę je mieć. Efekt, który tworzą na ciastkach jest niesamowity i nie zdziwcie się, gdy Wasi najbliżsi nie będą chcieli uwierzyć, że ciastka nie pochodzą z profesjonalnej cukierni i że upiekłyście je w zaciszu własnego domu.

Silikonowe foremki do ciastek do kupienia po kliknięciu w zdjęcie.

Akcesoria potrzebne do wypieku ciasteczek znajdziecie w sklepie Garneczki. Gwarantuję, że lepszych nie znajdziecie. Znalazłam tam moje wykrawacze. Foremki wykonane są z silikonu, dzięki czemu ciasto nie klei się do nich, a uzyskanie finezyjnych kształtów 3D jest dziecinnie proste i po prostu nie może się nie udać. Wasze dzieciaki je pokochają.

Gotowe ciasteczka w kształcie lodów, udekorowałam różowym lukrem, dzięki czemu wyglądają jak prawdziwy deser lodowy w chrupiącym wafelku. Kolor lukru uzyskałam dodając do niego kilka kropli soku z buraka, a sam proces dekorowania niezwykle ułatwił mi Dekorator do ciast (TUTAJ), który także znajdziecie na mojej ulubionej stronie. Dekorator posiada 4 wymienne końcówki, dzięki czemu łatwo udekorujemy nim ciasta, ciasteczka, desery lub same talerze. Wymienne końcówki pozwalają tworzyć cienkie i grube linie lub kropki, szerokie płaskie linie, a końcówka z pędzelkiem może posłużyć nam także do smarowania potraw jajkiem. Można myć go w zmywarce, a jako że wyprodukowano go z obojętnego dla naszego zdrowia sylikonu bez obaw można podgrzewać zastygłą w nim zawartość we wrzątku lub w mikrofali. Czy można chcieć czegoś więcej? Sprzęcior roku!!!



Ciasteczka stanowią kropkę nad i prawdziwego, owocowego szaleństwa, deseru owocowego z bitą śmietaną:

Potrzebne nam będą:

  • kubeczek śmietany 30 %
  • ulubione owoce sezonowe: u nas były to truskawki, maliny, borówki amerykańskie i banan
  • cukier puder
  • ksylitol lub łyżka miodu

Sposób wykonania:

  • Część malin i truskawek przerabiam na mus, blendując je z łyżką miodu.
  • Truskawki i banana kroję plasterki o preferowanej grubości.
  • Na dno pucharka układam maliny i borówki, zalewam musem, następnie dodaję pokrojone truskawki i banan.
  • Śmietanę ubijam na sztywno i po ubiciu umieszczam w szprycy i tak przygotowaną śmietanę umieszczam na owocach.
  • Dekoruję truskawkami, borówkami i wcześniej upieczonymi ciasteczkami w kształcie lodów.

Pucharki do lodów zobaczysz po kliknięciu w zdjęcie.

Ten pyszny deser najlepiej podać w pięknych i gustownych, szklanych pucharkach. Tak podane z pewnością sprawią, że przygotowana pychotka będzie smakowała jeszcze lepiej. Całą masę pięknych pucharków znajdziecie na garneczkach w kategorii z pucharkami: PUCHARKI

O Autorze

Mamanna

Jestem Biofizykiem, zawodowym mikrobiologiem, nieperfekcyjną żoną, perfekcyjną panią domu, czasem upierdliwą babą, dzierżącą złoty medal w marudzeniu i robieniu z igły wideł. Od 9 lipca 2013 roku jestem także, nieprawdopodobnie szczęśliwą mamą małego i jakże kochanego Jasia, który od chwili urodzenia, codziennie odkrywa przede mną, różnobarwne uroki macierzyństwa. Na blogu staram się odzwierciedlić rzeczywistość taką jaką jest, nie sztucznie różową, często zagmatwaną, chwilami dołującą lecz jakże prawdziwą, przez co czytające mnie mamy mogą znaleźć we mnie cząstkę siebie samych.