Granita malinowa i cytrynowa z miętą
Granita bezbłędnie kojarzy mi się z latem i wakacjami. Pamiętam jak będąc nastolatką pojechałam na wymarzony obóz plastyczny na Węgrzech i tam poznałam smak...
Najlepsza, domowa „chińszczyzna”
Uwielbiam potrawy, na których przygotowanie nie potrzeba więcej niż 20-30 minut. Na blogu podałam Wam już kilka takich pomysłów, ale ten jest wyjątkowy. Jego...
Pyszne i szybkie, domowe lody
Za co najbardziej lubię lato? … Za LODY i mój Jasio tę miłość do lodów odziedziczył po mnie. Upalny dzień bez zimnej przekąski jest...
Tradycyjne nadziewane pierniki
Pierniki to najlepsze i najbardziej szlachetne ze wszystkich słodyczy, ale nie oszukujmy się, poziom trudności ich przygotowania, a także czas jaki musimy na nie...
Zimowa kawa z piernikową nutą
Kawa to taki dziwny twór, do którego jak do wielu smaków trzeba najzwyczajniej dorosnąć. Pamiętam, gdy jako dziecko upiłam ukradkiem łyczek intrygującego mnie napoju...
Kruche ciasteczka z wanilią
To chyba najprostsze i najbardziej kruche ciastka na świecie. Przepis to zasada, której przestrzeganie gwarantuje piekarniczy sukces. Ciasteczka te są idealne na upieczenie ich...
Pasta z avocado
Jestem największą fanką masła na świecie. Do niedawna nie wyobrażałam sobie kanapki bez grubej warstwy masełka, które swym smakiem podkreślało resztę misternie ułożonych na...
Gofry
Gofry to jedna z mych największych deserowych miłości. Niezmiennie kojarzą mi się z wakacjami nad morzem i boskim wprost zapachem waniliowego cukru. Można je...
Pleśniak Izuni
Ciasto, które niezmiennie kojarzy mi się z dzieciństwem. Uwielbiam i próbowałam z naprawdę wielu źródeł, ale ten wyjątkowy, mamusiny jest najlepszym Pleśniakiem na świecie....