To chyba najprostsze i najbardziej kruche ciastka na świecie. Przepis to zasada, której przestrzeganie gwarantuje piekarniczy sukces. Ciasteczka te są idealne na upieczenie ich podczas przedświątecznej gorączki, gdyż można je robić z tak zwanego doskoku, a do tego wykonane kilka dni wcześniej zyskują na smaku, przez co staja się jeszcze bardziej kruche i smakowite.

W tego typu cieście obowiązuje jedna zasada. Tłuszczu dajemy o połowę mniej niż mąki, a cukru o połowę mniej niż tłuszczu, zatem jeśli wykorzystacie 1000 g mąki, to potrzebować będziecie 500 g tłuszczu i 250 g cukru.

made with love

Potrzebne nam będą:

  • 1000 g (1 kg) mąki pszennej
  • 300 g masła (temp. pokojowa)
  • 200 g oleju kokosowego
  • 250 g cukru lub domowego cukru waniliowego (klik)
  • laska wanilii (lub łyżeczka esencji waniliowej z pesteczkami)
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 3 żółtka
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

  • Do misy miksera (lub na stolnicę) przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy pokrojone w kosteczkę masło i olej kokosowy. Mieszamy (lub siekamy) na niskich obrotach, aż uzyskamy konsystencję kruszonki.
  • Dodajemy cukier, mieszamy.
  • Dodajemy jajka, żółtka, szczyptę soli oraz pestki z wanilii (esencję). Mieszamy do uzyskania ciasta o zwartej aczkolwiek kruchej konsystencji.
    Wskazówka: jeśli pomimo trzymania się przepisu, Twoje ciasta nie chcę się skleić, dodaj łyżkę kwaśnej śmietany.
  • Pamiętaj, ciasto kruche nie lubi dotyku ciepłych rąk, dlatego wyrabiaj cisto jak najszybciej, tylko wtedy będzie idealnie kruche.
  • Kulkę ciasta owijamy w folię spożywczą i chowamy do lodówki na co najmniej 1,5 godziny.

Następnie:

  • Rozgrzewamy piekarnik do 195 st.
  • Blachę pokrywamy papierem do pieczenia.
  • Ciasto po upływie wyznaczonego czasu, wyciągamy z lodówki, wałkujemy na ok. 3 – 4 mm placek i wycinamy dowolne kształty ciasteczek. Świetnie sprawdzą się także specjalne sylikonowe stempelki, które sprawią, że ciastka będą nie tylko smaczne, ale też niezwykle urocze.
  • Ciasteczka pieczemy do momentu, aż zmienią kolor na złocisty.
  • Gotowe, studzimy na kratce i po całkowitym ostudzeniu zamykamy w szczelnej puszce.

ciastka

Zapakowane w piękny ozdobny słoik przewiązany kokardką, mogą stanowić bardzo oryginalny prezent dla bliskiej osoby. Sami popatrzcie.

słodki prezent

 

O Autorze

Mamanna

Jestem Biofizykiem, zawodowym mikrobiologiem, nieperfekcyjną żoną, perfekcyjną panią domu, czasem upierdliwą babą, dzierżącą złoty medal w marudzeniu i robieniu z igły wideł. Od 9 lipca 2013 roku jestem także, nieprawdopodobnie szczęśliwą mamą małego i jakże kochanego Jasia, który od chwili urodzenia, codziennie odkrywa przede mną, różnobarwne uroki macierzyństwa. Na blogu staram się odzwierciedlić rzeczywistość taką jaką jest, nie sztucznie różową, często zagmatwaną, chwilami dołującą lecz jakże prawdziwą, przez co czytające mnie mamy mogą znaleźć we mnie cząstkę siebie samych.