Jasio to prawdziwy potwór ciasteczkowy, ale bardzo wymagający. Uwielbia by ciacho chrupało, było delikatne, niekoniecznie bardzo słodkie, a swą kruchość demonstrowało lawiną okruszków na podłodze. Zaprezentowane poniżej właśnie takie są. Do tego są idealnym połączeniem smaków słodkiego i słonego, które preferuję i którego szukam w domowych wypiekach.

Ciastka są idealne. Na zewnątrz kruche, niemal rozpływają się w ustach, ukrywając delikatnie wilgotny środek, który powala i zaskakuje. Za sprawą ich podstawowego składnika, masła orzechowego smakują fistaszkami, dlatego docenią je ich amatorzy. Można użyć zarówno gładkiego masła orzechowego jak i jego chrupiącego odpowiednika (crunchy). Ciastka są bajecznie szybkie i łatwe do przygotowania, dzięki czemu bez problemu możemy zaangażować do pomocy łapki naszych małych krasnoludków 🙂

Składniki (na ok. 60 ciastek):

    • 3/4 szklanki białego cukru
    • 3/4 szklanki cukru demerara
    • 1 łyżeczka soli
    • 200 g miękkiego masła
    • 250 g masła orzechowego
    • 2 jajka
    • laska wanilii
    • 2 szklanki mąki pszennej
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Przygotowanie:

  • Mieszamy oba rodzaje cukrów, dodajemy sól i masło, a następnie miksujemy do uzyskania puszystej, lekkiej konsystencji. Wbijamy jajka, dodajemy masła, wanilię i dalej miksujemy. Mąkę przesiewamy z sodą i stopniowo dodajemy do masy.
  • Z gotowego ciasta formujemy kuleczki. Ciasto może się kleić, dlatego dla wygody przed formowaniem zalecam oprószenie mąką rąk lub rączek. Kulki nie powinny być zbyt duże, bo ciasto rośnie i mogą się posklejać. Kuleczki układamy na blasze w dużych odstępach, spłaszczamy je widelcem nadając im oryginalny wzorek „w kratkę”.
  • Pieczemy ok. 10 minut w 200 °C (z termoobiegiem). Po upieczeniu ciastka są dość miękkie, dlatego odczekajmy chwilę ze zdejmowaniem ich z blachy. Ciacha studzimy na kratce.

Smacznego 🙂

A teraz zapraszam Was na niewielką galeryjkę z naszych piekarniczych zmagań.

ciastka ciastka2 ciacia ciastko omnomnom ciachagotowe kulanie kulka orzechy ciastka orzechowe królewicz