PEG możemy spotkać na opakowaniach po przeróżnymi nazwami, ale najważniejszymi z nich są Macrogolum, Glycolum polyoxyaethylenicum, Carbowax, Polyaethylenglycolum, glikol polietylenowy. Należą do ważnych z technicznego punktu widzenia emulgatorów (zagęstników), które umożliwiają połączenie dwóch przeciwstawnych sobie faz: wodnej i lipidowej.
Nie stwierdzono wysokiej szkodliwości dla zdrowia związanej ze stosowaniem polietylenoglikoli w kosmetykach na nieuszkodzoną skórę. Mimo to wpływ tych związków na skórę nie pozostaje całkowicie obojętny. Powodują:
            • zatykanie porów skóry, co przyczynia się do rozwoju stanów zapalnych, szczególnie w obrębie delikatnych partii skóry takich jak twarz czy pachy.
            • mogą przyczyniać się do powstawania wysięków gruczołów łojowych i apokrynowych, świądu, pękania naskórka. Wykazują działanie drażniące przez co skóra staje się podatniejsza na uszkodzenia.
            • PEG-i zwiększają przepuszczalność naskórka, umożliwiając wnikanie w głąb skóry nie tylko pożądanych składników zawartych w kosmetyku, ale i zanieczyszczeń obecnych w środowisku.
            • Zwiększają odwodnienie naskórka.
            • Zdarza się, że polietylenoglikole pozostają zanieczyszczone tlenkiem etylenu, metalami ciężkimi lub kancerogennym dioksanem wówczas mogą być rakotwórcze.
Najczęściej spotykaną na ulotkach substancją należącą do tej grupy jest PEG-400 czyli Glikol polietylenowy 400 (oznaczany również jako PEG-400 lub PEG-8). Jest polimerem glikolu etylenowego, w kosmetyce uznawanym za bezpieczny (niska toksyczność zarówno przy zewnętrznej aplikacji, jak i w przypadku spożycia). Według dostępnych informacji czysty PEG-400 można uznać za surowiec pozbawiony działania mutagennego i kancerogennego. Ze względu na małe prawdopodobieństwo wywołania odczynów zapalnych bywa używany w preparatach na oparzenia.
W kosmetyce traktowany jest przede wszystkim jako substancja nawilżająca o właściwościach konserwujących. Rozpuszczalnik i promotor dla składników aktywnych zawartych w kosmetyku (np. kwas salicylowy). Dzięki temu produkty zawierające w swym składzie PEG-400 i kwas salicylowy mają działanie oczyszczające i zmniejszające rozszerzone pory. Likwidują zaskórniki i zmiany trądzikowe, wygładzają drobne zmarszczki, rozjaśniają przebarwienia posłoneczne, polerują naskórek, niwelują nadmierną keratynizację i stany zapalne mieszków włosowych. Ze względu na opisywane właściwości PEG-400 jest częstym składnikiem preparatów przeznaczonych do pielęgnacji cer tłustych i zanieczyszczonych.
PPG (polipropylenoglikol) – substancja właściwościami i działaniem zbliżona na PEGów.
Niestety i te na pozór nie groźne substancje posiadają liczne wady. Największą z nich jest fakt, że do ich produkcji używany jest tlenek etylenu, silnie trujący gaz. Emulgatory te mogą być zanieczyszczone dioksanem (czyli eterem) lub zawierać nieprzereagowane cząsteczki tru­jącego gazu z którego powstają i w takiej formie trafiać do naszego kosmetyku. Zarówno dioksan jak i tlenek etyl­enu uszkadzają strukturę genetyczną komórek i zostały uznane za substancje ra­ko­twór­cze.Anyah

O Autorze

Mamanna

Jestem Biofizykiem, zawodowym mikrobiologiem, nieperfekcyjną żoną, perfekcyjną panią domu, czasem upierdliwą babą, dzierżącą złoty medal w marudzeniu i robieniu z igły wideł. Od 9 lipca 2013 roku jestem także, nieprawdopodobnie szczęśliwą mamą małego i jakże kochanego Jasia, który od chwili urodzenia, codziennie odkrywa przede mną, różnobarwne uroki macierzyństwa. Na blogu staram się odzwierciedlić rzeczywistość taką jaką jest, nie sztucznie różową, często zagmatwaną, chwilami dołującą lecz jakże prawdziwą, przez co czytające mnie mamy mogą znaleźć we mnie cząstkę siebie samych.