Ciasto, które niezmiennie kojarzy mi się z dzieciństwem. Uwielbiam i próbowałam z naprawdę wielu źródeł, ale ten wyjątkowy, mamusiny jest najlepszym Pleśniakiem na świecie. Przed Państwem Pleśniak Izuni.

To jesienne ciasto. Idealne na długie wieczory. W połączeniu z kawą czy ulubioną herbatą, osłodzi nawet najbardziej ponury dzień. To ciasto wyjątkowe, gdyż mieszają się w nim wszystkie możliwe doznania smakowe; kwaskowatość powideł śliwkowych, słodycz bezowej pianki, goryczka kakao i delikatna słona nuta kruchego ciasta. Mistrzostwo świata…

pleśniak

Potrzebne nam będą:
Blaszka 40×25 cm

  • 1,5 kostki masła
  • 6 jaj
  • 3,5 szklanki mąki
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka smalcu i 1 kopiasta łyżka oleju kokosowego
  • 3 łyżki kakao
  • powidła śliwkowe lub konfitura z czarnej porzeczki

Sposób przygotowania:

  • Wyrobione ciasto dzielimy na 3 równe części. Do jednej z nich dodajemy kakao (ja daję 3 łyżki – kolor musi być intensywny), zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny, by ciasto porządnie ostygło i stwardniało.
  • Dodajemy 6 żółtek, dokładnie mieszając po dodaniu kolejno każdego jednego z nich.
  • Dodajemy masło, smalec i tłuszcz kokosowy i całość dokładnie wyrabiamy w mikserze.
  • Mąkę przesianą z dodatkiem proszku do pieczenie i 2 łyżki cukru dobrze mieszamy, w celu połączenia się składników suchych
  • Ubić białka z cukrem i mąką ziemniaczaną na bardzo sztywną masę.
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej kolejno:
    – startą na grubych oczkach warstwę białego ciasta (tę warstwę ubić palcami aby nie było dziur)
    – warstwę powidłową
    – startą na grubych oczkach warstwę kakaową
    – warstwę bezową
    – startą na grubych oczkach warstwę białego ciasta, która delikatnie pokryje bezę

1 wsza warstwa
druga warstwa trzecia warstwa
czwarta warstwa

  • Wstawiamy do uprzednio nagrzanego do 200 st. piekarnika (termoobieg). Po 20 minutach proponuję zmniejszyć do 180-190 stopni.
  • Piec przez około 50 minut do tzw. suchego patyczka.
  • Serwować z cukrem pudrem lub lukrem.

Pychota 🙂

pleśniak 1 pleśniak pyszny powidła
domowe powidła

O Autorze

Mamanna

Jestem Biofizykiem, zawodowym mikrobiologiem, nieperfekcyjną żoną, perfekcyjną panią domu, czasem upierdliwą babą, dzierżącą złoty medal w marudzeniu i robieniu z igły wideł. Od 9 lipca 2013 roku jestem także, nieprawdopodobnie szczęśliwą mamą małego i jakże kochanego Jasia, który od chwili urodzenia, codziennie odkrywa przede mną, różnobarwne uroki macierzyństwa. Na blogu staram się odzwierciedlić rzeczywistość taką jaką jest, nie sztucznie różową, często zagmatwaną, chwilami dołującą lecz jakże prawdziwą, przez co czytające mnie mamy mogą znaleźć we mnie cząstkę siebie samych.