Ciasto, które niezmiennie kojarzy mi się z dzieciństwem. Uwielbiam i próbowałam z naprawdę wielu źródeł, ale ten wyjątkowy, mamusiny jest najlepszym Pleśniakiem na świecie. Przed Państwem Pleśniak Izuni.
To jesienne ciasto. Idealne na długie wieczory. W połączeniu z kawą czy ulubioną herbatą, osłodzi nawet najbardziej ponury dzień. To ciasto wyjątkowe, gdyż mieszają się w nim wszystkie możliwe doznania smakowe; kwaskowatość powideł śliwkowych, słodycz bezowej pianki, goryczka kakao i delikatna słona nuta kruchego ciasta. Mistrzostwo świata…
Potrzebne nam będą:
Blaszka 40×25 cm
- 1,5 kostki masła
- 6 jaj
- 3,5 szklanki mąki
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka smalcu i 1 kopiasta łyżka oleju kokosowego
- 3 łyżki kakao
- powidła śliwkowe lub konfitura z czarnej porzeczki
Sposób przygotowania:
- Wyrobione ciasto dzielimy na 3 równe części. Do jednej z nich dodajemy kakao (ja daję 3 łyżki – kolor musi być intensywny), zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny, by ciasto porządnie ostygło i stwardniało.
- Dodajemy 6 żółtek, dokładnie mieszając po dodaniu kolejno każdego jednego z nich.
- Dodajemy masło, smalec i tłuszcz kokosowy i całość dokładnie wyrabiamy w mikserze.
- Mąkę przesianą z dodatkiem proszku do pieczenie i 2 łyżki cukru dobrze mieszamy, w celu połączenia się składników suchych
- Ubić białka z cukrem i mąką ziemniaczaną na bardzo sztywną masę.
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej kolejno:
– startą na grubych oczkach warstwę białego ciasta (tę warstwę ubić palcami aby nie było dziur)
– warstwę powidłową
– startą na grubych oczkach warstwę kakaową
– warstwę bezową
– startą na grubych oczkach warstwę białego ciasta, która delikatnie pokryje bezę - Wstawiamy do uprzednio nagrzanego do 200 st. piekarnika (termoobieg). Po 20 minutach proponuję zmniejszyć do 180-190 stopni.
- Piec przez około 50 minut do tzw. suchego patyczka.
- Serwować z cukrem pudrem lub lukrem.