Parafiny

Parafiny to związki syntetyczne pozyskiwane w procesie destylacji z określonej frakcji ropy naftowej (stąd często nazwa „ropopochodne”) po jej bardzo dokładnym oczyszczeniu. Stanowią podstawę większ...

Silikony

Silikony są to syntetyczne tworzywa krzemoorganiczne zawierające w głównym łańcuchu na przemienne atomy krzemu i tlenu. Z chemicznego punktu widzenia, cechują się hydrofobowością, niepalnością oraz ...

Syntetyczne emulgatory

Emulgatory są składnikiem niezbędnym do wytworzenia emulsji. Każda emulsja (np. krem) jest układem dwóch nie mieszających się ze sobą cieczy, z których jedna jest rozproszona w drugiej. Emulsje bez cz...

Kwasy AHA

Alpha – Hydroxy – Acids to kwasy owocowe, pochodzenia organicznego stosowane w kosmetykach o działaniu keratolitycznym, czyli chemicznie złuszczającym naskórek. Kwasy owocowe (jak wskazuje nazwa) pozysk...

Parabeny

Należą do tzw. składników przeciwdrobnoustrojowych (substancji konserwujacych). Za stosowaniem parabenów w środkach używanych do pielęgnacji ciała przemawia fakt, że niszczą wiele ze szkodliwych dla ...

BHA i BHT

BHA (Butylated hydroxyanisole) i BHT (Butylated hydroxytoluene) są najpowszechniej (niestety) stosowanymi syntetycznymi przeciwutleniaczami (głównie w kremach) - substacjami neutralizującymi tzw. wolne rod...

PEG i

PEG możemy spotkać na opakowaniach po przeróżnymi nazwami, ale najważniejszymi z nich są Macrogolum, Glycolum polyoxyaethylenicum, Carbowax, Polyaethylenglycolum, glikol polietylenowy. Należą do ważnyc...

Triclosan

Triclosan jest organicznym związkiem z grupy fenoli, pochodną difenyloeteru (bis- fenolu). Znany jest jako 2,4,4-trichloro-2-hydroksydifenylowy eter lub 5-chloro-2-(2,4-dichlorofenoksy) fenol. Funkcjonuje w...

SLS i SLES

SLS (Sodium Lauryl Sulfate) i SLES (Sodium Laureth Sulfate) to tzw. substancje powierzchniowo czynne, o właściwościach myjących, pianotwórczych i emulgujących. Ułatwiają mieszanie się wody z substa...