Uwielbiam tarty. To nie tylko smaczne, ale przede wszystkim  proste i spektakularne danie. Można je serwować na ciepło i na zimno, w związku z tym, tarta  świetnie nadaje się dla wszystkich kulinarnych leniuszków, którzy lubią mieć obiad na dwa dni. 

Przepis na tartę w foremce o średnicy 24-25 cm

Spód:

  • 140 g mąki
  • 40 g jogurtu naturalnego (3 łyżki)
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 10 g oleju słonecznikowego lub oliwy (1 łyżka)

Wypełnienie:

  • 250 ml kwaśnej śmietany
  • ser z niebieską pleśnią
  • sól/pieprz
  • 3 jajka
  • 4 średniej wielkości gruszki

Sposób przygotowania:

  • Ze składników na spód zagniatamy ciasto.
  • Podsypujemy mąką i rozwałkowujemy na cienki placek. Ważne by placek był odrobinę większy niż nasza foremka.
  • Formę smarujemy masłem, a następnie wkładamy ciasto i formujemy je na brzegach.
  • Za pomocą widelca robimy dziurki na całej powierzchni ciasta.
  • Tak przygotowany spód wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i podpiekamy ok. 10 minut.
  • Gruszki myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plastry.
  • Pokrojone owoce układamy na cieście i posypujemy pokrojoną w kawałki serem.
  • Śmietanę roztrzepujemy z 3 jajkami, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku i wlewamy na ciasto z gruszkami i serem.
  • Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C i pieczemy przez ok. 30-40 min, aż masa zastygnie a ciasto ładnie się zarumieni.

Gotowe

Smacznego