Uwielbiam tarty. To nie tylko smaczne, ale przede wszystkim proste i spektakularne danie. Można je serwować na ciepło i na zimno, w związku z tym, tarta świetnie nadaje się dla wszystkich kulinarnych leniuszków, którzy lubią mieć obiad na dwa dni.
Przepis na tartę w foremce o średnicy 24-25 cm
Spód:
- 140 g mąki
- 40 g jogurtu naturalnego (3 łyżki)
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 10 g oleju słonecznikowego lub oliwy (1 łyżka)
Wypełnienie:
- 250 ml kwaśnej śmietany
- ser z niebieską pleśnią
- sól/pieprz
- 3 jajka
- 4 średniej wielkości gruszki
Sposób przygotowania:
- Ze składników na spód zagniatamy ciasto.
- Podsypujemy mąką i rozwałkowujemy na cienki placek. Ważne by placek był odrobinę większy niż nasza foremka.
- Formę smarujemy masłem, a następnie wkładamy ciasto i formujemy je na brzegach.
- Za pomocą widelca robimy dziurki na całej powierzchni ciasta.
- Tak przygotowany spód wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i podpiekamy ok. 10 minut.
- Gruszki myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plastry.
- Pokrojone owoce układamy na cieście i posypujemy pokrojoną w kawałki serem.
- Śmietanę roztrzepujemy z 3 jajkami, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku i wlewamy na ciasto z gruszkami i serem.
- Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C i pieczemy przez ok. 30-40 min, aż masa zastygnie a ciasto ładnie się zarumieni.
Gotowe