Pierniki to najlepsze i najbardziej szlachetne ze wszystkich słodyczy, ale nie oszukujmy się, poziom trudności ich przygotowania, a także czas jaki musimy na nie poświęcić, to prawdziwa torpeda. Na szczęście cały trud wynagradzają smakiem, rozpieszczając podniebienie aromatem miodu, korzeni i rozpływającej się w ustach czekolady. Ciasto na pierniki najlepiej zagnieść ma 4-6 tygodni przed świętami, a upiec na kilka dni przed Bożym Narodzeniem, by w pełni docenić ich wyjątkowość smaku.

To także luksusowy łakoć, dlatego ciastka te są idealnym pomysłem na własnoręcznie wypieczony prezent DIY. Pierniczki wystarczy zapakować w odświętne pudełko i ukradkiem wsunąć pod bożonarodzeniowe drzewko.

Pierniczki szczelnie zapakowane można przechowywać przez miesiąc czasu i przez cały ten okres powinny one pozostać miękkie. Jeśli się jednak z jakiegoś powodu stwardnieją lub wyschną wystarczy, że zamkniesz je w puszce z kawałkiem obranego jabłka, dzięki czemu ciastka „wypiją” wilgoć z owocu.

Pierniki piekę już trzeci rok z rzędu i z roku na rok wychodzą coraz lepsze, dlatego też z roku na rok muszę piec ich coraz więcej. W tym roku upiekłam ciacha z kilograma miodu i ozdobiłam je polewą z 17!!!! czekolad. Mini fabryka piernika 🙂

pierniks

Składniki na ok 80 pierników:

  • 500 g miodu naturalnego
  • 1,5 szklanki cukru
  • 250 g masła
  • 1 kg mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej (w żadnym wypadku nie może to być proszek do pieczenia)
  • pół szklanki lekko ciepłego mleka
  • pół łyżeczki soli
  • 60 – 80 g przyprawy korzennej do piernika

Składniki na polewę czekoladową:

  • 2 tabliczki czekolady mlecznej
  • 4 tabliczki czekolady gorzkiej (co najmniej 60 % kakao)
  • kostka masła

Sposób przygotowania pierników:

  • Stopniowo podgrzewaj miód, cukier i masło. Doprowadź do wrzenia i wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Odstaw na kilka godzin, by mieszanina wystygła.
  • Do wystudzonej masy dodaj mąkę pszenną, rozpuszczoną w mleku sodę oczyszczoną, jajka, sól i przyprawę do piernika. UWAGA: zwracaj uwagę na skład gotowej przyprawy korzennej. Nie zgadniesz jakie cuda można w niektórych znaleźć. Od siebie polecam przyprawę firmy KOTANYI, która zawiera dokładnie to co zawierać powinna czyli cynamon, imbir, goździki, kardamon, anyż, gałkę muszkatołową, ziele angielskie i czarny pieprz.
  • Ciasto starannie wyrób i przełóż do kamionkowego, szklanego lub emaliowanego garnka. Przykryj lnianą ściereczką, obwiąż sznurkiem i odstaw w chłodne miejsce (np. do lodówki, na balkon lub na parapet) na 5 – 6 tygodni. Ciasto przed leżakowaniem ma raczej luźną konsystencję, która zmienia się na bardziej zwartą po dokładnym schłodzeniu i kilkutygodniowej „relaksacji”.

ciasto na piernik ciasto piernikowe

  • Pierniczki najlepiej jest piec na 5 – 7 dni przed świętami.
  • Po czasie dojrzewania, wyjmij ciasto z lodówki, by to ogrzało się nieco i stało się bardziej skore do współpracy.
  • Odrywaj część ciasta i rozwałkowuj na lekko oprószonym mąką blacie na grubość ok 2 – 3 mm.
  • Z ciasta wycinaj większe koła, na które nakładaj nadzienie (w moim przypadku była to domowa konfitura truskawkowa, domowe powidła i mus figowy, który kupiłam na tygodniu francuskim w Lidlu) i przykrywaj drugim krążkiem.
  • Przyłóż dowolny kształt foremki (mniejszy od średnicy koła) i wykrój uroczy pierniczek, tak jak pokazałam to na zdjęciu.

sposób1 sposób2 sposób3

  • Dociśnij lekko boki wyciętego ciastka, by „zatamować” ewentualny wypływ nadzienia podczas pieczenia pierniczków. Ciasto jest na tyle plastyczne, że nie trzeba go zwilżać.

pierniki pomysł

  • Piecz w temperaturze 180ºC przez około 10 minut (czas może być krótszy lub dłuższy w zależności od wielkości i grubości pierniczków). Ciasteczka należy studzić na kratce.

Sposób przygotowania polewy:

  • Rozpuść czekolady w łaźni wodnej (miska ustawione na garnku z gotującą się wodą). Dodaj pokrojone w kostkę masło i mieszaj do uzyskania jednolitej, błyszczącej konsystencji.
  • Gotowe, wystudzone pierniczki maczaj w czekoladzie i odkładaj na kratkę do zastygnięcia polewy na ciastku.

Powstało Arcydzieło, Niebo w gębie i istna piekarnicza rozpusta 😀

puszka z piernikami pierniczki

Ze względu na zawrotną ilość, blisko 200 sztuk, pierniki musiały zamieszkać w ogromnym chlebaku ze strony garneczki.pl (chlebak metalowy RETRO). Tylko on zdołał je pomieścić 🙂

O Autorze

Mamanna

Jestem Biofizykiem, zawodowym mikrobiologiem, nieperfekcyjną żoną, perfekcyjną panią domu, czasem upierdliwą babą, dzierżącą złoty medal w marudzeniu i robieniu z igły wideł. Od 9 lipca 2013 roku jestem także, nieprawdopodobnie szczęśliwą mamą małego i jakże kochanego Jasia, który od chwili urodzenia, codziennie odkrywa przede mną, różnobarwne uroki macierzyństwa. Na blogu staram się odzwierciedlić rzeczywistość taką jaką jest, nie sztucznie różową, często zagmatwaną, chwilami dołującą lecz jakże prawdziwą, przez co czytające mnie mamy mogą znaleźć we mnie cząstkę siebie samych.

  • Szczypta o Mnie

    Ja w tym roku nie piernikowałam. Ale jak piernikowałam też miałam przepis na pierniczki, gdzie ciasto też się zagniatało z miesięcznym wyprzedzeniem tylko u mnie były bez nadzienia i czekolady polukrowane, Twoje z nadzieniem i tą czekoladą muszą smakować nieziemsko, za rok upierniczę wg Twojego przepisu obowiązkowo, a co !