Ryż na mleku to zdecydowanie jeden ze smaków dzieciństwa. Prosty, szybki i co więcej zdrowy deser, który uwielbiają wszystkie dzieciaki.

Składniki:

  • 200 g ryżu (po 100 g ryżu białego i brązowego)
  • 0,6 l mleka 2%
  • 2 małe szczypty soli
  • 1 łyżka ksylitolu (lub zwykłego cukru)
  • 4 jabłka średniej wielkości, umyte, obrane i pozbawione gniazd nasiennych
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki cukru kokosowego
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu

Sos śmietanowy

  • 150 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 3 łyżki cukru waniliowego domowej roboty (KLIK)
  • 70 g cukru pudru

Sposób przygotowania:

  • Mleko zagotowujemy, idealnie nadaje się do tego specjalny garnek do mleka, dzięki któremu nic się nam nie przypali.
  • Dodajemy 2 małe szczypty soli i łyżkę ksylitolu, a gdy mleko się zagotuje, dodajemy ryż. Gotujemy go przez 12-20 minut, często mieszając (ryż powinien  się rozkleić).
  • Garnek z ryżem przykrywamy pokrywką i odstawiamy na mniej więcej 30 minut. Ryż po tym czasie „wypije” resztę mleka.

Ja użyłam gotowych jabłek przygotowanych przez moją mamę, ale gdy nie posiadacie takich w swoich spiżarniach, poniżej podaję Wam przepis na pyszne jabłuszka.

  • Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  • Na patelni rozpuszczamy 1 łyżkę masła i dodajemy do niego starte jabłka, 2 łyżki cukru kokosowego, sok z ½ cytryny i całość mieszamy.
  • Prażymy jabłka od czasu do czasu mieszając (konsystencja jabłek powinna być zwarta), a następnie dodajemy do nich płaską łyżeczkę cynamonu, mieszamy i zdejmujemy z ognia i na sam koniec dodajemy 2 łyżki syropu klonowego.
  • W międzyczasie naczynie żaroodporne wysmarowujemy miękkim masłem.
  • Ryż dzielimy na 2 części,  pierwszą przekładamy do naczynia, na ryżu układamy uprażone jabłka, jabłka zakrywamy drugą częścią przygotowanego ryżu i odstawiamy na chwilę.

Sos Waniliowy

  • Do miski przekładamy śmietanę, dodajemy cukier wanilinowy i cukier puder.
  • Wszystkie składniki łączymy razem do momentu powstania sosu.
  • Tak przygotowany sos rozkładamy na powierzchni ryżu.
  • Ryż zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 185°C (termoobieg) przez mniej więcej 25-30 minut.

deser z ryżu

O Autorze

Mamanna

Jestem Biofizykiem, zawodowym mikrobiologiem, nieperfekcyjną żoną, perfekcyjną panią domu, czasem upierdliwą babą, dzierżącą złoty medal w marudzeniu i robieniu z igły wideł. Od 9 lipca 2013 roku jestem także, nieprawdopodobnie szczęśliwą mamą małego i jakże kochanego Jasia, który od chwili urodzenia, codziennie odkrywa przede mną, różnobarwne uroki macierzyństwa. Na blogu staram się odzwierciedlić rzeczywistość taką jaką jest, nie sztucznie różową, często zagmatwaną, chwilami dołującą lecz jakże prawdziwą, przez co czytające mnie mamy mogą znaleźć we mnie cząstkę siebie samych.