Ogórki w inspektach trzeba silnie nawozić. Dobrze rosną w ziemi o dużej zawartości próchnicy, dlatego trzeba przewidzieć około 100 kg kompostu lub rozłożonego obornika na 1 okno inspektowe. Nawozy mineralne dodaje się w czasie przygotowywania ziemi w ilości 30 g saletrzaku i po 50 g superfosfatu i siarczanu potasu na 1 okno. Rozsadę przygotowujemy na 4 tygodnie przed przewidywanym terminem sadzenia, wysiewając po 2-3 nasiona do pojemniczków o średnicy 7-9 cm napełnionych do 2/3 ziemią inspektową z dodatkiem piasku i torfu. W miarę wzrostu roślin dopełnia się pojemnik stopniowo ziemią. Rozsadę sadzi się do inspektu ciepłego w końcu lutego, do umiarkowanego – w marcu lub kwietniu, zależnie od temperatury w skrzyni. Pod każdym oknem inspektowym umieszcza się dwie rośliny na kopczykach, które zapobiegają gromadzeniu się wody przy szyjce korzeniowej, co groziłoby jej zgniciem. Temperatura optymalna wzrostu ogórka wynosi około 25°C. Ogórki wymagają częstego podlewania, a w dnie zbyt słoneczne ? cieniowania. Ogórek w inspekcie ciepłym może rozpocząć plonowanie już pod koniec maja. W inspekcie zimnym i pod folią ogórki uprawiane z rozsady zaczynają plonować pod koniec czerwca. Aby otrzymać jak najwcześniejsze i najobfitsze plony trzeba ogórki ciąć. Cięcie gwarantuje równowagę między wzrostem i kwitnieniem, ograniczając rozmiary rośliny do niezbędnych dla dobrego owocowania. Pęd główny przycina się nad drugim liściem dla uzyskania dwóch pędów bocznych I rzędu; pędy I rzędu przycina się z kolei za czwartym liściem. Łącznie na jednej roślinie będzie osiem pędów II rzędu, które następnie przycina się za piątym liściem.