Przyspieszenia zbiorów przez uprawę w tunelu foliowym lub przykrycie folią perforowaną może mieć zastosowanie również w uprawie: cebuli z dymki, buraka ćwikłowego, fasoli szparagowej – karłowej i tycznej, selerów naciowych i korzeniowych, pora, szparaga oraz kukurydzy cukrowej. Cebulę z dymki sadzimy jesienią na przezimowanie lub bardzo wczesną wiosną. Sadzi się w rzędy co 20-25 cm i w rzędzie co 5-8 cm. Przy stosowaniu folii perforowanej zaleca się jej zdjęcie, gdy szczypior ma kilka centymetrów wysokości. Burak ćwikłowy może być wysiany na zagonie razem z marchwią lub pietruszką i przykryty jednym tunelem lub pasem folii perforowanej. Jest on jednak wrażliwszy od wymienionych warzyw, dlatego przy wczesnym siewie pod folię może wymarznąć. Fasolę szparagową wysiewa się na początku maja w tunelu lub pod folię perforowaną, przy czym folię perforowaną utrzymuje się do pełnych wschodów, a w razie chłodów pozostawia się ją dłużej. Ponieważ duża część strąków fasoli tycznej – odmiany Piękny Jaś – nie dorasta i jest niszczona przez jesienne przymrozki, warto ją wiosną przykryć tunelem foliowym lub folią perforowaną, którą zdejmuje się, gdy rośliny mają wysokość kilku centymetrów. Rozsadę selera naciowego i korzeniowego można wysadzić w tunelu razem z pomidorem lub trochę wcześniej – na przełomie kwietnia i maja – na oddzielnym zagonie i przykryć ją folią perforowaną na kilka tygodni. Rozsada porów wysadzona w kwietniu w ogródku, przykryta folią perforowaną lepiej się przyjmuje i szybciej rośnie.