To chyba najprostsze i najbardziej kruche ciastka na świecie. Przepis to zasada, której przestrzeganie gwarantuje piekarniczy sukces. Ciasteczka te są idealne na upieczenie ich podczas przedświątecznej gorączki, gdyż można je robić z tak zwanego doskoku, a do tego wykonane kilka dni wcześniej zyskują na smaku, przez co staja się jeszcze bardziej kruche i smakowite.
W tego typu cieście obowiązuje jedna zasada. Tłuszczu dajemy o połowę mniej niż mąki, a cukru o połowę mniej niż tłuszczu, zatem jeśli wykorzystacie 1000 g mąki, to potrzebować będziecie 500 g tłuszczu i 250 g cukru.
Potrzebne nam będą:
- 1000 g (1 kg) mąki pszennej
- 300 g masła (temp. pokojowa)
- 200 g oleju kokosowego
- 250 g cukru lub domowego cukru waniliowego (klik)
- laska wanilii (lub łyżeczka esencji waniliowej z pesteczkami)
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jajka
- 3 żółtka
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
- Do misy miksera (lub na stolnicę) przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy pokrojone w kosteczkę masło i olej kokosowy. Mieszamy (lub siekamy) na niskich obrotach, aż uzyskamy konsystencję kruszonki.
- Dodajemy cukier, mieszamy.
- Dodajemy jajka, żółtka, szczyptę soli oraz pestki z wanilii (esencję). Mieszamy do uzyskania ciasta o zwartej aczkolwiek kruchej konsystencji.
Wskazówka: jeśli pomimo trzymania się przepisu, Twoje ciasta nie chcę się skleić, dodaj łyżkę kwaśnej śmietany. - Pamiętaj, ciasto kruche nie lubi dotyku ciepłych rąk, dlatego wyrabiaj cisto jak najszybciej, tylko wtedy będzie idealnie kruche.
- Kulkę ciasta owijamy w folię spożywczą i chowamy do lodówki na co najmniej 1,5 godziny.
Następnie:
- Rozgrzewamy piekarnik do 195 st.
- Blachę pokrywamy papierem do pieczenia.
- Ciasto po upływie wyznaczonego czasu, wyciągamy z lodówki, wałkujemy na ok. 3 – 4 mm placek i wycinamy dowolne kształty ciasteczek. Świetnie sprawdzą się także specjalne sylikonowe stempelki, które sprawią, że ciastka będą nie tylko smaczne, ale też niezwykle urocze.
- Ciasteczka pieczemy do momentu, aż zmienią kolor na złocisty.
- Gotowe, studzimy na kratce i po całkowitym ostudzeniu zamykamy w szczelnej puszce.
Zapakowane w piękny ozdobny słoik przewiązany kokardką, mogą stanowić bardzo oryginalny prezent dla bliskiej osoby. Sami popatrzcie.