To chyba najprostsze i najbardziej kruche ciastka na świecie. Przepis to zasada, której przestrzeganie gwarantuje piekarniczy sukces. Ciasteczka te są idealne na upieczenie ich podczas przedświątecznej gorączki, gdyż można je robić z tak zwanego doskoku, a do tego wykonane kilka dni wcześniej zyskują na smaku, przez co staja się jeszcze bardziej kruche i smakowite.

W tego typu cieście obowiązuje jedna zasada. Tłuszczu dajemy o połowę mniej niż mąki, a cukru o połowę mniej niż tłuszczu, zatem jeśli wykorzystacie 1000 g mąki, to potrzebować będziecie 500 g tłuszczu i 250 g cukru.

Potrzebne nam będą:

  • 1000 g (1 kg) mąki pszennej
  • 300 g masła (temp. pokojowa)
  • 200 g oleju kokosowego
  • 250 g cukru lub domowego cukru waniliowego (klik)
  • laska wanilii (lub łyżeczka esencji waniliowej z pesteczkami)
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 3 żółtka
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

  • Do misy miksera (lub na stolnicę) przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy pokrojone w kosteczkę masło i olej kokosowy. Mieszamy (lub siekamy) na niskich obrotach, aż uzyskamy konsystencję kruszonki.
  • Dodajemy cukier, mieszamy.
  • Dodajemy jajka, żółtka, szczyptę soli oraz pestki z wanilii (esencję). Mieszamy do uzyskania ciasta o zwartej aczkolwiek kruchej konsystencji.
    Wskazówka: jeśli pomimo trzymania się przepisu, Twoje ciasta nie chcę się skleić, dodaj łyżkę kwaśnej śmietany.
  • Pamiętaj, ciasto kruche nie lubi dotyku ciepłych rąk, dlatego wyrabiaj cisto jak najszybciej, tylko wtedy będzie idealnie kruche.
  • Kulkę ciasta owijamy w folię spożywczą i chowamy do lodówki na co najmniej 1,5 godziny.

Następnie:

  • Rozgrzewamy piekarnik do 195 st.
  • Blachę pokrywamy papierem do pieczenia.
  • Ciasto po upływie wyznaczonego czasu, wyciągamy z lodówki, wałkujemy na ok. 3 – 4 mm placek i wycinamy dowolne kształty ciasteczek. Świetnie sprawdzą się także specjalne sylikonowe stempelki, które sprawią, że ciastka będą nie tylko smaczne, ale też niezwykle urocze.
  • Ciasteczka pieczemy do momentu, aż zmienią kolor na złocisty.
  • Gotowe, studzimy na kratce i po całkowitym ostudzeniu zamykamy w szczelnej puszce.

Zapakowane w piękny ozdobny słoik przewiązany kokardką, mogą stanowić bardzo oryginalny prezent dla bliskiej osoby. Sami popatrzcie.