Moda na zdrowy i proekologiczny tryb życia powoduje coraz większe zapotrzebowanie na produkty żywnościowe pochodzące z gospodarstw ekologicznych.

Obecnie coraz więcej rolników decyduje się na produkcję ekologicznej żywności. Rezygnuje z masowych upraw i hodowli na skale przemysłową zwracając uwagę głownie na jakość i wartości zdrowotne swoich produktów. Uprawa ekologiczna wymusza rezygnację ze stosowania chemicznych środków ochrony roślin, pestycydów oraz nawozów sztucznych. W ekologicznym gospodarstwie stosuje się nawóz organiczny, głównie obornik i biohumus. Hodowla zwierząt wymaga rezygnacji z podawania sztucznych pasz i antybiotyków. Wskazane jest, aby np. kury i kurczaki były hodowane z zastosowaniem wolnych wybiegów. Normy te powinny być stosowane bezwarunkowo, aby dane gospodarstwo mogło produkować certyfikowaną żywność ekologiczną.
Warto również zwrócić uwagę, aby umożliwiać rolnikom różnorodne formy dokształcania oraz poszerzania wiedzy związanej z prowadzeniem ekologicznego gospodarstwa.