Uwielbiam potrawy, na których przygotowanie nie potrzeba więcej niż 20-30 minut. Na blogu podałam Wam już kilka takich pomysłów, ale ten jest wyjątkowy. Jego zrobienie zajmie Wam mniej czasu niż zamówienie „chińczyka” na telefon 🙂

Składniki na solidne 2 porcje:

  • 150 g ryżu
  • ok. 500 g piersi z kurczaka
  • łyżka oleju
  • czerwona papryka
  • ogórek
  • pół średniej wielkości cebuli
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • łyżeczka pieprzu seczuańskiego
  • pół łyżeczki cukru
  • szklanka wody z rozmąconą w niej płaską łyżką skrobi ziemniaczanej
  • sól do smaku
  • garść uprażonych, niesolonych orzeszków ziemnych

Sposób przygotowania:

  • Ryż gotujemy na sypko, według przepisu na opakowaniu. W tym czasie:
  • Umytą pierś z kurczaka kroimy na równej grubości paski, posypujemy pieprzem seczuańskim, wrzucamy na rozgrzany olej i lekko podsmażamy na niewielkim ogniu.
  • Dodajemy pokrojoną w piórka cebulkę i pokrojoną w kostkę paprykę oraz dusimy do momentu zmięknięcia warzyw.
  • Dolewamy sos sojowy i mieszamy, uważając by sos nam się nie przypalił. Dodajemy cukier, a następnie ciągle mieszając zalewamy zawiesiną skrobi ziemniaczanej. Sos powinien zmienić konsystencję na lekko „kiślowatą”.
  • Doprawiamy solą do smaku, a na sam koniec dosłownie na kilka sekund przed zdjęciem potrawy z ognia, zasypujemy kurczaka pokrojonym w kostkę ogórkiem.
  • Po dokładnym wymieszaniu serwujemy kurczaka wraz z ryżem, a całość posypujemy garścią uprażonych fistaszków.

Pycha 🙂