Składniki na solidne 2 porcje:
- 150 g ryżu
- ok. 500 g piersi z kurczaka
- łyżka oleju
- czerwona papryka
- ogórek
- pół średniej wielkości cebuli
- 5 łyżek sosu sojowego
- łyżeczka pieprzu seczuańskiego
- pół łyżeczki cukru
- szklanka wody z rozmąconą w niej płaską łyżką skrobi ziemniaczanej
- sól do smaku
- garść uprażonych, niesolonych orzeszków ziemnych
Sposób przygotowania:
- Ryż gotujemy na sypko, według przepisu na opakowaniu. W tym czasie:
- Umytą pierś z kurczaka kroimy na równej grubości paski, posypujemy pieprzem seczuańskim, wrzucamy na rozgrzany olej i lekko podsmażamy na niewielkim ogniu.
- Dodajemy pokrojoną w piórka cebulkę i pokrojoną w kostkę paprykę oraz dusimy do momentu zmięknięcia warzyw.
- Dolewamy sos sojowy i mieszamy, uważając by sos nam się nie przypalił. Dodajemy cukier, a następnie ciągle mieszając zalewamy zawiesiną skrobi ziemniaczanej. Sos powinien zmienić konsystencję na lekko „kiślowatą”.
- Doprawiamy solą do smaku, a na sam koniec dosłownie na kilka sekund przed zdjęciem potrawy z ognia, zasypujemy kurczaka pokrojonym w kostkę ogórkiem.
- Po dokładnym wymieszaniu serwujemy kurczaka wraz z ryżem, a całość posypujemy garścią uprażonych fistaszków.
Pycha 🙂