Lato, to pora roku, w której bardziej chce mi się kombinować. W końcu teraz stragany ryneczku owocowo-warzywnego są bogate jak nigdy indziej. Co prawda sezon truskawkowy mamy już za nami, ale pojawiły się już czereśnie, maliny, borówki i brzoskwinie. Nastał sezon malinowy, na który wyczekuję najbardziej. Maliny są moim ulubionym owocem.

Lubię eksperymentować. Bycie mamą to spore wyzwanie dla mojej kulinarnej, a raczej cukierniczej kreatywności, dlatego doceniam wszelkie gadżety, które pozwolą mi na stworzenie czegoś, co wywoła na twarzy mojego dziecka efekt WOW! Po raz kolejny znalazłam je na stronie garneczki.pl

Foremki (wykrawacze) do ciastek i lodów CUISIPRO, zainspirowały mnie do stworzenia, owocowych lodowych kanapeczek, które rozkochały w sobie podniebienie mojego małego konesera. Praca z nimi przypomina nieco zabawę z ciastoliną, a efekt końcowy jaki gwarantują, sprawi ogromną radość każdemu, małemu i większemu łasuchowi. Lubię mieć w domu rzeczy, które zaskakują nawet mnie samą.

Poniżej zaprezentuję Wam pomysły na 3 rodzaje tych obłędnych łakoci:

Ciasto herbatnikowo-maślane – baza

Potrzebne będą (na 3 szt):

    • herbatniki maślane 8szt.
    • 1/4 kostki roztopionego masła
  • ciastka kruszymy, stopione masło chłodzimy i dolewamy do skruszonych ciastek,
  • mieszamy do uzyskania konsystencji kruszonki

Ciacho miód malina

Potrzebne będą (w zależności od preferowanych ilości):

  • maliny
  • miód
  • kilka sztuk m&m
  • maliny myjemy i blendujemy na mus.
  • dodajemy miód i dokładnie mieszamy

Banana cookie

Potrzebne będą (w zależności od preferowanych ilości):

  • banan
  • masło orzechowe
  • nutella
  • banana blendujemy na mus, dodajemy masło orzechowe i mieszamy.

Truskawkowe kolorowe

Potrzebne będą (w zależności od preferowanych ilości):

  • lody truskawokowe
  • kolorowy cukier

Składanie:

  • na wysokość mniej więcej 1 cm upychamy szczelnie warstwę ciasta, delikatnie wciskając tłok naszej foremki. Następne warstwy to już całkowita dowolność. U mnie były to odpowiednio: warstwa nutelli, przełożona warstwą musu bananowo-orzechowego i zakończona warstwą herbatnikową, warstwa lodów truskawkowych, zakończona warstwą herbatnikową oraz warstwa musu malinowego z niespodziankami w postaci czekoladowych m&m.
  • Całość zakrywamy szczelnie folią spożywczą i umieszczamy na kilka godzin w zamrażalniku.
  • Gotowe ciasteczka możemy udekorować w dowolny sposób

W moje ręce trafiła też genialna łycha do nakładania lodów CUISIPRO, która robi gałki w kształcie walca, a efekt zabawy z nią zaprezentuję Wam w kolejnym, kulinarnym, słodkim wpisie.