Dodam, że najlepsza na świecie i do tego baaaardzo zdrowa. Pełna wartościowych smakołyków, polana słodko – ostrym dipem miodowo – musztardowym. Palce lizać!!! A do tego szybka i naprawdę zjawiskowa. Komu przepis, komu? Poniżej zdradzam Wam przepis na najlepszy sos sałatkowy na świecie… tylko ciiiiii, nie zdradzajcie go nikomu.

Składniki (na dwie, solidne porcje):

  • 500 g piersi z kurczak
  • ząbek czosnku
  • przyprawy (bazylia, sól, szczypta oregano, chilli)
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sałata lodowa
  • rukola lub roszponka
  • ogórek
  • 2 pomidory
  • papryka (dowolny kolor)
  • cebula
  • cukinia

Składniki na sos:

  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki musztardy
  • pół szklanki oliwy z oliwek
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

  • Umytą pierś z kurczaka kroimy wzdłuż na dwie połowy. Wkładamy do miski, dodajemy sos sojowy, olej, przyprawy oraz rozgnieciony ząbek czosnku. Masujemy mięso, tak by jak najdokładniej wetrzeć w nie aromaty, odstawiamy na kilka minut.
  • W tym czasie myjemy i kroimy warzywa. Istotne jest to, jak duże lubicie kawałki. Ja lubię „czuć coś na ząbkach” więc kroję warzywa w całkiem spore plastry, ale ich wielkość zależy wyłącznie od Waszych preferencji.
  • Przecieramy patelnię grillową odrobiną oleju rzepakowego (chyba, że macie specjalną oliwę do smażenia) i na dobrze rozgrzanej, rozkładamy zamarynowanego kurczaka. Grillujemy z dwóch stron i upieczonego wykładamy na talerz by ostygł. Grillujemy pokrojoną w plastry cukinię.
  • Do kubka nalewamy oliwę, dodajemy musztardę, miód i sól i energicznie mieszamy do powstania emulsji. Sygnałem, że sos jest gotowy jest wyraźna zmiana konsystencji w płynnej na bardziej gęstą oraz uzyskanie jednolitej struktury sosu, dokładnie takiej jak na zdjęciu 5 (nie licząc tytułowego).
  • Na talerzu układamy warzywa, na warzywach układamy kurczaka i grillowaną cukinię, wszystko zalewamy sosem i pałaszujemy.

Gwarantuję, że sałatka to prawdziwe niebo w gębie.