Dodam, że najlepsza na świecie i do tego baaaardzo zdrowa. Pełna wartościowych smakołyków, polana słodko – ostrym dipem miodowo – musztardowym. Palce lizać!!! A do tego szybka i naprawdę zjawiskowa. Komu przepis, komu? Poniżej zdradzam Wam przepis na najlepszy sos sałatkowy na świecie… tylko ciiiiii, nie zdradzajcie go nikomu.
Składniki (na dwie, solidne porcje):
- 500 g piersi z kurczak
- ząbek czosnku
- przyprawy (bazylia, sól, szczypta oregano, chilli)
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- sałata lodowa
- rukola lub roszponka
- ogórek
- 2 pomidory
- papryka (dowolny kolor)
- cebula
- cukinia
Składniki na sos:
- 3 łyżki miodu
- 3 łyżki musztardy
- pół szklanki oliwy z oliwek
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
- Umytą pierś z kurczaka kroimy wzdłuż na dwie połowy. Wkładamy do miski, dodajemy sos sojowy, olej, przyprawy oraz rozgnieciony ząbek czosnku. Masujemy mięso, tak by jak najdokładniej wetrzeć w nie aromaty, odstawiamy na kilka minut.
- W tym czasie myjemy i kroimy warzywa. Istotne jest to, jak duże lubicie kawałki. Ja lubię „czuć coś na ząbkach” więc kroję warzywa w całkiem spore plastry, ale ich wielkość zależy wyłącznie od Waszych preferencji.
- Przecieramy patelnię grillową odrobiną oleju rzepakowego (chyba, że macie specjalną oliwę do smażenia) i na dobrze rozgrzanej, rozkładamy zamarynowanego kurczaka. Grillujemy z dwóch stron i upieczonego wykładamy na talerz by ostygł. Grillujemy pokrojoną w plastry cukinię.
- Do kubka nalewamy oliwę, dodajemy musztardę, miód i sól i energicznie mieszamy do powstania emulsji. Sygnałem, że sos jest gotowy jest wyraźna zmiana konsystencji w płynnej na bardziej gęstą oraz uzyskanie jednolitej struktury sosu, dokładnie takiej jak na zdjęciu 5 (nie licząc tytułowego).
- Na talerzu układamy warzywa, na warzywach układamy kurczaka i grillowaną cukinię, wszystko zalewamy sosem i pałaszujemy.
Gwarantuję, że sałatka to prawdziwe niebo w gębie.