Piwo to trunek szczególnie lubiony w naszym kraju. Idealne podawane jest w mrożonych kuflach i posiada białą piankę dokładnie na dwa palce. Jego kolory są różne jednak ciągle najpopularniejsze to piwa pełne, złote, jasne. Nowym i niezwykle ciekawym, przede wszystkim dla podniebienia trendem są piwa rzemieślnicze . Piwa rzemieślnicze w pubie, który jest klimatyczny, a ceny z jego karty nie powalają będzie smakowało wyjątkowo. Dużym plusem jest to, że w dobrym pubie, doświadczony barman świetnie znający się na swoim fachu opowie klientowi o historii danego gatunku piwa, sposobach jego ważenia. Uraczy ucho klienta zasiadającego przy barze ciekawymi historiami prosto z wyśmienitych browarów. Tworzenie piwa rzemieślniczego to wysublimowany proces, podczas którego wiedza techniczna, spożywcza oraz sztuka spotykają się i przybijają sobie piątkę. Jest ważone przez znawców piwowarstwa. Najczęściej znamy imię i nazwisko jego wytwórcy. Tego rodzaju piwne manufaktury zgodnie z fachową literaturą tworzą do pięciu tysięcy hektolitrów trunku rocznie. Pijąc je możemy się zatem poczuć wyjątkowi.